Utilitzem cookies
d’acord més info
EL CENTREQUÈ TRACTEMHORARISON SOMEQUIP PROFESSIONALBLOGDEMANA HORA

QUÈ TRACTEM

Indicacions i Unitats Especialitzades de Tractament (UET)

L’osteopatia és un procediment terapèutic molt ampli. El cos es considera sempre com una unitat funcional i s’aplica un protocol d’exploració per arribar a un diagnòstic i efectuar el corresponent tractament, ja que la causa i el lloc de les molèsties no tenen perquè ser sempre el mateix.
Des del nostre inici fa 20 anys, sempre hem treballat amb rigor perquè l’Osteopatia tingui un lloc dins el món científic, amb la intenció d’arribar al màxim coneixement de la salut en benefici dels nostres pacients.
A més dels tractaments tradicionals que ofereix l’Osteopatia, a Centre d’Osteopatia Terrassa per millorar els tractaments d’aquesta medicina manual, hem creat les Unitats Especialitzades de Tractament (UET). Amb les UET realitzem un diagnòstic i tractament osteopàtic molt precís que ens permet obtenir els millors resultats en algunes de les afectacions més comuns.

Us presentem tot seguit les principals indicacions de l’osteopatia i les nostres Unitats Especialitzades de tractament.

MOLÈSTIES FUNCIONALS DE L’APARELL LOCOMOTOR

Afectacions de la columna vertebral:

Fuetada cervical, hèrnia i/o protusions discals, ciàtica, artrosis, torticoli, contractures, lumbàlgia aguda, ...

Afectacions articulars perifèriques:

Tendinitis, esguinçaments, dolor muscular, condropaties, ...

MOLÈSTIES FUNCIONALS EN ELS ÒRGANS INTERNS

Disfuncions digestives: reflux, dolor abdominal, estrenyiment...

Disfuncions uro-ginecològiques: incontinència urinària, trastorns menstruals, problemes durant l’embaràs i post part, cistitis de repetició, problemes prostàtics i post cirurgia,...

AFECTACIONS FUNCIONALS CRANI-FACIALS

Problemes de l’articulació de la mandíbula: soroll, dolor articular, bruxisme,...

Certes migranyes, cefalea.

Problemes del sistema ORL: otitis-sinusitis de repetició, afonia,...

AFECTACIONS FUNCIONALS NEUROLÒGIQUES

Trastorns de l’equilibri: vertigen.

Neuràlgies: Facials, trigeminals, d’Arnold.

Afectacions perifèriques: dolor i/o formigueig a les extremitats )

AFECTACIONS FUNCIONALS INFANTILS

Compressions cranials post part (fòrceps, ventosa,...) que cursen amb torticoli congènita, deformitat, plagiocefàlia,...

Alteracions posturals i/o deformitats: genu varo, genu valgo, actituds escoliòtiques...

Trastorns respiratoris i ORL: Bronquitis-Sinusitis-Otitis de repetició

Trastorns digestius: còlic del lactant, estrenyiment, regurgitació, problemes a la succió...

Problemes d’oclusió dental

Trastorns del comportament: intranquil•litat, trastorns del son

PROBLEMES DERIVATS DE LA PRÀCTICA ESPORTIVA

Trastorns osteo-articulars de l’esportista: pubàlgies, tendinitis de repetició, inflamacions per sobre esforç..

Milloria del gest esportiu i preparació a l’esforç.)

Unitats Especialitzades de Tractament

UET DE LES LESIONS PER FUETADA CERVICAL

Els accidents de tràfic i els seus efectes sobre la salut suposen un problema rellevant a la nostra societat. Les fuetades cervicals i les seves conseqüències agrupades en la síndrome de la fuetada cervical (WAD) és, dins els accidents de tràfic, la causa més freqüent de consulta a l’osteòpata. Per aquest motiu, el nostre equip coordinat per Joan Parera, ha assolit el grau màxim d’especialització en aquest terreny.

Com tracta l’osteòpata aquest tipus de problemes?
A través de les tècniques de manipulació osteopàtica de la columna cervical, i en concret la tècnica de SAT (Specific Adjusting Technique), la qual necessita d’una especialització i aprenentatge molt acurat

En què consisteix la tècnica de SAT?
És un tipus de manipulació de gran precisió i alta velocitat , que permet mobilitzar la vèrtebra sense cap tipus de força, retornant a la columna cervical la mobilitat i posició normal que havia perdut.

Quins són els resultats?
Aquestes tècniques són un mètode eficaç en el tractament del dolor i la discapacitat, així com sobre altres conseqüències com les cefalees cervicogèniques, aconseguint la recuperació de la mobilitat de la columna cervical, i retornant al pacient a la situació de normalitat prèvia a l’accident.

UET DE REPRODUCCIÓ

La ginecologia osteopàtica ofereix la possibilitat de tractar els problemes i les molèsties funcionals en la regió hipogàstrica i de la pelvis menor, així com els problemes que puguin aparèixer des d’abans de la gestació fins el post-part, a través de tècniques funcionals sense cap tipus d’agressivitat ni efectes secundaris.

En quins problemes uro-ginecològics pot l’osteopatia ajudar al pacient?

El nostre equip, coordinat per Míriam Graell, està especialitzat en:
Tractament de problemes musculars i fenòmens de tracció en la regió de la pelvis menor per retracció del sistema lligamentari o per cicatrius, que poden donar com a conseqüència dificultats per l’embaràs, incontinència d’orina, o facilitar el terreny per les infeccions de repetició així com el prolapse de matriu en la dona i les inflamacions prostàtiques en l’home.
Tots aquests problemes també poden causar dolor en la columna vertebral, així com sensació de ciàtica o altres manifestacions múscul-esquelètiques, que no tenen una explicació en el camp mèdic convencional.

Per què és important el tractament osteopàtic durant l’embaràs?

L’embaràs és una etapa de canvis, i el tractament osteopàtic pot ajudar al cos a adaptar-se a ells. Durant les setmanes de gestació l’augment de pes i el modelatge corporal crea un desplaçament posterior del centre de gravetat, que combinat amb un augment de l’elasticitat dels músculs i dels lligaments de suport, genera un estrès mecànic que pot produir símptomes com ara mal d’esquena generalitzat, ciàtica per compressió nerviosa, dolor púbic o sacroilíac. Tanmateix, per acomodar al fetus en creixement, el cos es sotmet a grans canvis en la seva fisiologia. Alguns són òbviament visibles, i d’altres són més subtils, ja que són conseqüència dels factors hormonals que afectaran al funcionament de la majoria dels sistemes.
L’objectiu del tractament osteopàtic és ajudar a aquest procés natural, maximitzant l’habilitat del cos per adaptar-se als canvis de la forma més eficient possible, i minimitzant el dolor i la incomoditat de la mare i el nadó.

Pot l´Osteopatia influir en el naixement del meu nadó?

Una altra raó per la que és important el tractament osteopàtic durant l’embaràs és per ajudar a preparar un part el més fàcil i còmode possible. Un bon equilibri estructural a les articulacions de la pelvis i la columna lumbar ajudarà al nadó a encaixar-se en una posició correcta, i a trobar el camí més fàcil en el canal del part. Si a la pelvis de la mare li falta mobilitat o no té una bona mecànica, pot interferir en el pas del nadó.
En les darreres setmanes d’embaràs, el tractament osteopàtic pot ajudar a resoldre tensions a la paret abdominal i al sòl pelvià. Això traduït en una millora en la qualitat del moviment de tota la cintura pèlvica estimula la resposta neurològica i hormonal, que a la vegada permetrà l’estimulació de les contraccions uterines en el moment del part.

Haig de seguir el tractament osteopàtic després del naixement del nadó?

Sí. Els efectes sobre l’estructura física de l’embaràs i el part són difícils de resoldre completament per si sols en la majoria dels casos. El cos es beneficiarà d’una revisió per assegurar que la columna, la pelvis, i les costelles, estan retornant a la seva posició normal. En ocasions, a més, la tensió que ha de suportar la pelvis de la mare durant el part pot generar lesions mecàniques i/o estructurals que crearan futures disfuncions com dolor a les relacions sexuals, incontinència d’orina i/o fecal...
D’altra banda, durant la lactància, es comú sentir dolor a la part mitja i alta de la columna. El tractament osteopàtic d’aquestes zones pot alleugerir la incomoditat. L’osteòpata pot, a més, aconsellar les millors postures tant per donar el pit, com per dormir i per a la resta de les activitats diàries.

UET DELS TRASTORNS BIOMECÀNICS DEL CORREDOR

Al Centre d’Osteopatia Terrassa disposem d’un nou servei. Dins de la Unitat Especialitzada en l’esport, realitzem l’Estudi Funcional del Corredor (EFC). Aquest servei està coordinat pel fisioterapeuta i osteòpata Albert Cerdà, especialitzat en l’àmbit esportiu.

L’Estudi Funcional del corredor està basat en un anàlisi exclusiu i totalment personalitzat enfocat en prevenir i tractar totes les molèsties derivades del running, tant per gent que es vol iniciar com a runners habituals.

Amb el suport de filmacions digitals de la tècnica de cursa, tests de força amb electromiografia ,tests funcionals i un estudi de la biomecànica osteopàtica ens permetrà objectivar i detectar les possibles disfuncions, dèficits i errors a corregir, millorar i potenciar.

No deixis de córrer, fes-ho adequadament!

Com avalua l’osteopatia a l’esportista?

L’osteopatia, a diferència d’altres mètodes d’avaluació de l’esportista, realitza una exploració global així com de la biomecànica del pacient, amb un objectiu molt concret: millorar l’adaptació del cos a la pràctica esportiva, tractant les disfuncions que ens impedeixen o dificulten el bon funcionament del cos davant l’esforç.
A més, en l’exploració osteopàtica es detecten les zones d’hipomobilitat, que si no es dinamitzen poden produir disfuncions a altres nivells per sobrecàrrega degut a l’incapacitat de l’estructura de suportar el sobre esforç de la pràctica esportiva.

Què pot l’osteòpata aportar a l’esportista?

L’experiència i especialització en aquest camp fa que en la nostra consulta l’esportista (amateur o professional) pugui tenir un suport terapèutic tant en la valoració global així com específica de la seva patologia. Tanmateix l’osteòpata pot assessorar sobre la readaptació o modificacions pertinents envers la seva modalitat esportiva.

Quins són els objectius finals del tractament?

Que els nostres pacients puguin gaudir de l’esport en les millors condicions.
Aconseguir la milloria del rendiment esportiu.

UET DE SÍNDROMES VERTIGINOSOS

El Vertigen és un símptoma, que no una malaltia, que es caracteritza per:

- Sensació alterada de la orientació espacial
- Vertere: donar voltes
- Sensació il•lusòria de moviment
- Aparició sobtada
- Curta durada (inferior a dues setmanes)
- Reaccions neurovegetatives
- Fases intercrisis
- En alguns casos Hipoacusia (pèrdua audició) / acufens ("xiulets a l’oïda)

S’ha de diferenciar de:
- Mareig: Sensació de que vagi a passar alguna cosa que no acabi de passar
acompanyat de sensació de pèrdua del coneixement i sensació de caure.
- Desequilibri: Incapacitat real de mantenir la projecció del centre de gravetat dins del polígon de sustentació. Pot anar acompanyat de vertigen o no.

Classificació clínica del vertígen:
- Vertígen: Vertígen Paroxístic Benigne (VPPB), insuficiència vertebrobasilar, síndrome de Menière, accident vascular agut del oïda intern.
- Mareig: síndrome cervical, síndrome d’ insuficiència circulatòria cerebral, síndrome post conmmocional.
- Desequilibri : Processos expansius, vasculars o degeneratius que afecten al tronc encefàlic, al cerebel o ambdós.

Tractament:
En el Centre d’Osteopatia Terrassa, el nostre equip especialitzat coordinat pel nostre fisioterapeuta i osteòpata Ferran Lamana, realitza el diagnòstic diferencial de l’origen del vertigen i fa el tractament més adequat o bé deriva al pacient a altres professionals (Otorrinolaringòleg, Neuròleg) si sospita d’afectacions patològiques .
En el cas del VPPB (un dels tipus més freqüents de vertígen) es diagnostica el conducte semicircular afectat i es realitzen les maniobres de correcció adecuades, com les que podeu veure d’exemple en aquest vídeo:

Clicka per veure video

UET DE L’APARELL RESPIRATORI EN L’INFANT

La incidència de les malalties respiratòries a l’edat pediàtrica està relacionada, per una banda, amb l’augment de naixements de bebès prematurs que, per immaduresa pulmonar són més susceptibles a tenir problemes respiratoris, i per una altra, el conjunt de factors ambientals tals com l’exposició al tabac o la contaminació que augmenten el risc a patir problemes respiratoris en els més petits de la casa.
La conseqüència sobre els nens és un excés de mucositat durant un temps perllongat, tant en les vies respiratòries superiors (nas, sinus nasals o faringe) com en les vies respiratòries inferiors (bronquis i pulmons); aquest cúmul de moc afavoreix la colonització microbacteriana, la infecció i la inflamació.
Al Centre d’Osteopatia de la ma de la Núria Rius, fisioterapeuta - osteòpata especialitzada en terapia respiratoria podem ajudar al vostre infant a superar aquests problemes.

Quins són els objectius del tractament respiratori?
- La prevenció de la pèrdua d’elasticitat pulmonar degut a la infecció.
- Prevenció de deformitats toràciques.
- Millorar la funció respiratòria tan de vies superiors com inferiors.
- Eliminar l’excés de mucositat de les vies respiratòries afavorint la resolució dels processos respiratoris com les bronquitis, sinusitis o pneumònies..

Qui se’n pot beneficiar?
Tan adults com petits amb problemes respiratoris poden rebre aquest tipus de tractament manual. De ben petits es pot treballar amb ells per optimitzar la seva funció pulmonar i a partir dels 2-3 anys, quan el nen comença a ser més col•laborador, s’afegeixen tècniques en què ells mateixos són els protagonistes i per tant se’ls fa partícips del seu propi tractament amb un objectiu paral•lel, prendre consciència i aprendre la importància del bon funcionament pulmonar.

Altres camps d’actuació dins la unitat d’Osteopatia Pedàtrica:

Nounats i lactants

Ja des del naixement el nadó està subjecte a una multitud de forces tant pel propi mecanisme del part com per l’instumentació (fòrceps, ventosa...) que moltes vegades s’ha requerit en el mateix. Com a resultat, es poden produir compressions provocant que el nadó visqui amb tensions molt incòmodes que afectaran tant al seu comportament com en el seu desenvolupament estructural.
Per aquests motius , en els nounats, se´ls hi recomana la realització d’una valoració osteopàtica després del naixement. Quan abans es detectin els problemes, més gran és el termini de temps òptim per realitzar el tractament.
En els lactants, degut a la ràpida modificació del seu cos, hi ha canvis continus en els teixits. L’osteòpata pot ajudar i influenciar en la millor adaptació de les estructures beneficiant el funcionament general del nadó.

En quins tipus de problemes pot l’ Osteopatia ajudar al nadó?

- Plor, crits, irritabilitat, trastorns del son...
El nadó pot sentir-se incòmode, amb una sensació constant de pressió al cap deguda a un part difícil, que pot fer persistir les deformacions. Aquesta incomoditat es sol manifestar amb l’única arma que te el nadó per “fer-se sentir”.
El nadó dorm només durant períodes curts i molt poc de dia, despertant-se al menor soroll. La tensió òssia manté el sistema nerviós del nadó en un estat d’alerta persistent que es pot millorar amb el tractament adient.

- Dificultats en l’ alimentació
L’ alimentació pot resultar difícil per tensions mecàniques al cap, cara i coll, que irriten els nervis que van cap a la llengua en la seva sortida del crani, cosa que fa difícil la succió.
Els còlics i els gasos poden produir regurgitació de llet entre menjars, o atacs de plor prolongat.. Els nervis que es dirigeixen cap a l’estómac des de la seva sortida a través de la base del crani poden estar irritats, fet que pot dificultar la digestió. El diafragma, entre el tòrax i l’abdomen, pot estar en tensió provocant un augment de la pressió abdominal , i comprometre encara més tant la digestió com la capacitat de l’estómac per retenir el seu contingut.

Nens

A mesura que el nen creix, els efectes d’un modelatge incorrecte poden portar a altres problemes més importants com l’aparició de deformitats. Els que exposem a continuació son els més comuns, però qualsevol nen pot beneficiar-se del tractament osteopàtic.

En quin tipus de problemes pot la osteopatia ajudar als nens més grans?

- Infeccions d’oïda (otitis)
Les infeccions d’oïda recurrents, poden portar a disminucions temporals d’audició i molèsties molt importants pel nen. Les compressions mantingudes en els ossos del crani poden impedir el drenatge de fluids i fer que les infeccions i els procesos inflamatoris es cronifiquin.

- Problemes oro-facials
El creixement i drenatge dificultós dels sinus aeris i els ossos de la cara degut a compressions persistents augmenta el risc de patir problemes d’ortodòncia i/o oclusió, podent ocasionar també un mal drenatge a nivell dels sinus i per tant un cúmul de mucositat en el seu interior així com una respiració bucal persistent amb les conseqüències pertinents de sequetat de les mucoses.

- Problemes de comportament i dificultats d’aprenentatge
El manteniment de la compressió i manca de modelatge fa que els nens es sentin incòmodes podent crear dificultat de concentració, hiperactivitat constant (el nen no para de moure’s), dificultat per estar quiet mentre està assegut, així com mal de cap. Tanmateix la compressió severa pot modificar els patrons normals d’aprenentatge del cervell.

- Problemes múscul-esquelètics
Durant la infantesa, la estructura i la funció dels sistemes múscul-esquelètic i nerviós són diferents que en l’adult. Són sistemes que no han completat la seva maduració i que durant el creixement patiran canvis dinàmics. El diagnòstic estructural i el tractament osteopàtic són diferents en el pacient pediàtric que en l’adult, doncs un os en ple desenvolupament no pot tractar-se com les estructures ja formades.

Poden haver reaccions adverses al tractament?

Les reaccions al tractament són lleus i poc freqüents. Ocasionalment, alguns nens poden estar intranquils o sentir-se cansats després del tractament. Aquestes situacions temporals desapareixen habitualment en 24-48 hores.

Disseny: Xoostudio® | Implementació: Somcodi

Copyright ® 2015 | Política cookies | Avís legal
Vols consultar-nos res?