Utilitzem cookies
d’acord més info
EL CENTREQUÈ TRACTEMHORARISON SOMEQUIP PROFESSIONALBLOGDEMANA HORA

17/03/2022

Covid-19 persistent. Què és? Què podem fer?

El Dr. Marcel Samarra, responsable del diagnòstic i tractament mèdic, i la nostra Fisioterapeuta especialista en sistema respiratori, Núria Salavert, ofereixen, en el nostre centre, atenció personalitzada als pacients amb Covid-19 persistent.

Què és la Covid-19 persistent?

Moltes persones encara experimenten esgotament, dolor, tos, sensació d’ofec, problemes cognitius i altres símptomes de durada perllongada (de més de tres mesos d’evolució) des de la infecció per covid-19.

No se sap quines són les causes precises d’aquest patiment, conegut com a covid persistent o long covid en anglès, però cada dia apareixen noves investigacions que ens ofereixen algunes pistes i especifiquen els estralls que pot provocar aquest virus. Tampoc se sap perquè algunes persones el desenvolupen i d’altres no, però hi ha factors que, pel que sembla, augmenten el risc: alts nivells d’ARN viral a l’inici de la infecció; la presència d’alguns autoanticossos; la reactivació del virus Epstein-Barr i la diabetis tipus 2

Diagnòstic

El diagnòstic no es pot realitzar amb proves convencionals de laboratori, per la qual cosa aquest ha de ser clínic (per la simptomatologia del pacient). Els estudis calculen que del 10 al 30 % de les persones infectades amb coronavirus presenten símptomes a llarg termini. El metge haurà de valorar les principals afectacions sobre el sistema immunitari, el sistema circulatori, el sistema respiratori, i també sobre l’afectació cerebral.

Sistema immunitari

Sembla que, a diferència dels pacients que es recuperen completament després de la covid, els pacients amb covid persistent presenten una alteració del sistema immunitari, que pot desencadenar una cadena de símptomes intestinals, a nivell dels ganglis limfàtics i també a altres parts del cos.

Sistema circulatori

Els primers estudis indiquen que és possible que un mal funcionament del sistema circulatori afecti el flux d’oxigen cap als músculs i altres teixits, cosa que restringeix la capacitat aeròbica i provoca una fatiga intensa. És possible que això sigui perquè la inflamació crònica pot danyar les fibres nervioses que ajuden a controlar la circulació, desencadenant neuropaties. També s’ha observat la presència de coàguls microscòpics que podrien obstruir els capil·lars que transporten l’oxigen als teixits de tot el cos.

Sistema respiratori

La dificultat per respirar és un símptoma freqüent de la covid persistent. Les imatges detallades de la funció pulmonar indiquen que la major part dels pacients amb aquesta afectació, capten l’oxigen de manera menys eficient que les persones sanes, fins i tot quan l’estructura dels pulmons sembla normal. Probablement, la presència de microcoàguls als teixits pulmonars o l’engrossiment de la barrera alveolocapil·lar, que regula la captació d’oxigen als pulmons, en serien les causes.

Sistema nerviós central

En els pacients amb Covid-19 persistent, s’ha pogut veure un deteriorament cognitiu perllongat, el qual inclou una disminució de l’atenció, de la memòria i dificultat per trobar les paraules. Els investigadors han descobert una àmplia gamma de trastorns neurodegeneratius a aquest nivell, molt probablement deguts a l’activació excessiva de les cèl·lules immunitàries del nostre cervell (micròglies).

Tractament

Per a l’elecció del tractament, serà primordial identificar els problemes principals presents a la malaltia de cada pacient, i per això haurà de ser personalitzat segons els símptomes i afectacions que es presentin.

La teràpia neural, la micoteràpia, la fisioteràpia respiratòria, o l’ús de cànnabis medicinal (CBD) entre d’altres, poden ajudar, en cada situació, a millorar i resoldre aquesta malaltia.

 

 

Autor  Centre d’Osteopatia Terrassa facebook twitter enviar a un amigo

Sin comentarios
DEJAR UN COMENTARIO

Disseny: Xoostudio® | Implementació: Somcodi

Copyright ® 2015 | Política cookies | Avís legal
Vols consultar-nos res?